Giving Tuesday: Společná hostina pro lidi v nouzi přináší radost, důstojnost a praktické tipy na vaření
Praha, 2. prosince 2025 – V rámci celosvětového dne dobrých skutků Giving Tuesday, který letos připadá na úterý 2. prosince, připravila Asociace společenské odpovědnosti společně s Českou federací potravinových bank a společností Aramark speciální akci určenou pro klienty potravinových bank. Cílem bylo nejen nabídnout příjemné a důstojné setkání, ale také předat praktické znalosti, jak efektivně a levně pracovat s potravinami.
Program:
-
Workshop vaření „Levně, beze zbytku“ – Účastníci získali praktické tipy na maximální využití surovin, uchovávání potravin a přípravu jednoduchých, zdravých a dostupných jídel.
-
Společná hostina u příležitosti Giving Tuesday – Podávala se autentická indická kuchyně připravená indickým šéfkuchařem společnosti Aramark.
-
Každý účastník si kromě zážitku odnesl návodné recepty, jak vařit levně a využívat potraviny beze zbytku, které později potravinové banky distribuují také do Výdejen potravinové pomoci po celé České republice.
Symbolická hostina s hlubším poselstvím
Akce upozornila na problémy lidí v nouzi a na systémová řešení, která v Česku dlouhodobě fungují – zejména Sbírku potravin, záchranu potravin z obchodů a jejich další využití pro lidi v nouzi.
Potravinové banky každoročně zachrání přes 17 000 tun potravin, které by jinak skončily v odpadu. Tyto potraviny pomáhají lidem v těžké životní situaci – mezi nimi jsou rodiče samoživitelé, osamělí senioři, lidé s handicapem či lidé v krizových situacích. Ročně prostřednictvím sociálních partnerů nebo našich výdejen podpoříme až 450 tisíc lidí. Velmi si vážíme každoroční solidarity veřejnosti, která se zapojuje do Sbírky potravin a doplňuje zásoby o základní trvanlivé potraviny a drogerii. Podzimní sbírka letos přinesla rekordních 774 tun pomoci a znovu ukázala, že solidarita v Česku žije. „Giving Tuesday je pro nás takovým pokračováním příběhu dobrých skutků, kdy přinášíme radost a důstojné přijetí pro lidi, kteří se ocitli v těžké životní situaci. Jejich příběhy jsou silné a zaslouží si naši podporu”, doplnil Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank.
„Giving Tuesday je ideální příležitostí, aby se firmy a neziskové organizace spojily a přinesly konkrétní podporu těm, kteří jsou v nouzi. Jsme rádi, že můžeme společně připravit program, který propojuje vzdělání, vaření a sdílení radosti.“, navazuje Lucie Mádlová, zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti.
„Je nám velkou ctí, že se do této akce můžeme zapojit. Věřím, že se nám povede účastníky inspirovat k praktickým postupům, které jim pomohou při každodenním hospodaření s potravinami a zároveň budou mít radost z chutného a nutričně vyváženého jídla,“ říká Petr Benda, ředitel pro lidské zdroje a komunikaci ve společnosti Aramark, která je nejdůvěryhodnějším poskytovatelem firemního stravování v České republice. „V Aramarku zbytečnému plýtvání předcházíme díky vyladěným procesům, recepturám a správnému zpracování kvalitních surovin.“
Giving Tuesday je příležitostí ukázat, že dobré skutky neznají hranice. Společným setkáním chceme posílit důstojnost, sounáležitost a přinést radost lidem, kteří procházejí těžkým obdobím.