Každá pomoc se cení: podzimní Sbírka potravin se koná 12. listopadu

10 / 11 / 2022
  • Kvůli koronavirové krizi i složité situaci způsobené inflací a zdražováním výrazně narostl počet lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci
  • Do pomoci lidem v nouzi se může zapojit každý už tuto sobotu 12. listopadu

Praha 10. listopadu 2022 – Dovolujeme si připomenout, že podzimní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 12. listopadu 2022. Lidé budou moci v tento den od 8 do 18 hodin věnovat trvanlivé potraviny nebo drogistické zboží ve více než 1400 obchodech po celé České republice. Už od 8. listopadu lze po dobu 14 dnů darovat potraviny i drogerii také prostřednictvím on-line nákupů. Pomoc je určena zejména seniorům, rodičům samoživitelům, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, hendikepovaným občanům nebo lidem bez domova.

Sbírka potravin je jednou z největších charitativních akcí v České republice a jsou do ní po celé zemi zapojeny tisíce lidí z řad dobrovolníků, zaměstnanců prodejen a neziskových organizací. Darované zboží se převeze do skladů potravinových bank, odkud se následně bude distribuovat přes jednotlivé charitativní organizace všem potřebným. Cesta pomoci je tak krátká a na místo určení se dostanou dary ve chvíli, kdy budou potřeba.

Sbírka potravin se od roku 2019 koná dvakrát ročně, předloni však bylo jarní kolo kvůli koronavirové epidemii zrušeno. Je celorepublikově organizována Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR a s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru. Nad podzimním kolem Sbírky potravin převzal záštitu ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Z exkluzivního průzkumu agentury Ipsos vyplývá následující:

• 9 z 10 Čechů zná Sbírku potravin a zapojit se do ní plánuje 38 %, což je o něco více v porovnání s loňskem. Častěji se chtějí zapojit ženy, 87 % oslovených má povědomí o potravinových bankách.
  • Za nejvíce ohrožené skupiny, které si zaslouží pomoc, jsou stále považovány matky samoživitelky a osamělí senioři. Lidé bez domova a lidé pracující za minimální mzdu jsou sice vnímáni jako ohrožené skupiny, ale pomoc si podle respondentů tolik nezaslouží. Od loňska vzrostla míra podpory matek samoživitelek, naopak poklesla podpora lidí, kteří přišli o práci v důsledku koronavirové pandemie.
  • Oslovení souhlasí s tím, že pomoc budou potřebovat i ti, kteří ji zatím nepotřebovali, a že i oni sami budou muset začít více šetřit. Obavy z možného nedostatku potravin v důsledku ekonomické situace má necelá polovina lidí.
  • 11 % domácností už nyní muselo výrazně omezit výdaje na základní potřeby, 3 % dokonce situaci nezvládají ani po omezení základních potřeb, naopak 10 % rozdíl nevnímá.

Tímto si Vás dovolujeme pozvat na tiskové setkání, které se uskuteční v sobotu 12. listopadu 2022 od 11 hodin v prostorách prodejny Penny Market, ulice Binarova, Praha 8. Na Vaše dotazy budou připraveni odpovídat

• Věra Kovářová, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny PČR,
  • Olga Richterová, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR,
  • Jindřich Fialka, náměstek pro řízení Sekce potravinářství na Ministerstvu zemědělství ČR,
  • Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR,
  • Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Informace o možnostech darování potravin:

Další informace:

• Fotogalerii Sbírky potravin naleznete na tomto odkazu
  • Press centrum pro případné rozhovory bude dostupné v den sbírky 12. listopadu 2022.

Miroslav Dinga

e-mail: press@potravinovabanka.cz