Tiskové zprávy

Vaříme s Martinem Škodou a PENNY

04 / 10 / 2021

Ředitelka ČFPB Veronika Láchová se spolu s Martinem Škodou, známým propagátorem projektu "Konec plýtvání" a kuchařem, který dokáže využít suroviny beze zbytku, sešli v kuchyni Penny Marketu, aby uvařili ze surovin, kterých má většinou každá domácnost nadbytek. 

Věděli jste, že často vyhazovanou potravinou je bílý jogurt a staré pečivo? Přijde vám škoda vyhazovat starý chleba a nebo si nevíte rady jak ještě zpracovat bílý jogurt? Inspirujte se recepty na jogurtovou polévku a chlebovou omáčku, které vám ukáže Martin Škoda s Veronikou Láchovou, ředitelkou České federace potravinových bank. 

 

Videorecept na jogurtovou polévku si můžete pustit zde.

Na 5 porcí jogurtové polévky s cizrnou budete potřebovat:

Na polévku:
1 žlutou cibuli
2 stroužky česneku
2 větší brambory chilli vločky nebo čerstvou feferonku (dle chuti)
2 bobkové listy 3 až 4 hrnky vývaru (zeleninový / drůbeží)
1 plechovku cizrny sůl, pepř 2 vejce asi 2 hrnky zbylého bílého jogurtu hrst máty a listové petržele šťáva z citronu (dle chuti)
2 lžíce rostlinného oleje
30 g másla
 
Na servis:
krutony ze starého pečiva (není nutné)
1 plná lžíci mleté papriky
30 g másla čerstvé bylinky (dle chuti)

 

Videorecept na chlebovou omáčku si můžete pustit zde.

Na 5 porcí chlebové omáčky se zeleninou budete potřebovat:

Na zeleninu:
2–3 mrkve
2–3 kořenové petržele kousek celeru
velkou hrst žampionů
2 šalotky
1 cuketu velkou snítku tymiánu
2 lžičky mletého česneku
sůl, pepř
3 lžíce rostlinného oleje
 
Na omáčku:
300 g starého kváskového chleba
1 žlutou cibuli
3 lžíce rostlinného oleje
4 zralá rajčata
velkou snítku listové petržele a pažitky
150 g slunečnicových semínek, nebo ořechů (např. mandle, kešu)
2 lžíce tekutého medu
1 papriku
3 lžičky mletého česneku (nebo 5 stroužků čerstvého)
300 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
asi 180 ml rostlinného oleje
citronovou šťávu (dle chuti)
sůl, pepř